Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις:
 1. Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη;

  Στη Βιβλιοθήκη μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε μέλος της Ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεολογικής Σχολής (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές Erasmus, κ.λπ.).

 2. Πως μπορώ να δανειστώ βιβλία;

  Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, στην υποδοχή διεκπεραιώνονται όλες οι υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού. Δηλαδή, εγγραφή στη Βιβλιοθήκη, δανεισμός, επιστροφή, ανανέωση βιβλίων, βοήθεια στην έρευνα κλπ. Για τον δανεισμό βιβλίων πρέπει να ανήκετε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα της ΘΣΚ (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό). Για τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας της ΘΣΚ χρειάζεται να έχετε κάρτα βιβλιοθήκης.

  Εντοπίζεται τη βιβλιογραφία που σας ενδιαφέρει στον ηλεκτρονικό κατάλογο και στη συνέχεια δανείζεστε τα βιβλία αυτά για το σπίτι με την κάρτα της Βιβλιοθήκης με την βοήθεια του βιβλιοθηκονόμου.

 3. Πως μπορώ να βγάλω κάρτα βιβλιοθήκης;

  Για δημιουργία κάρτας βιβλιοθήκης χρειάζεται να παρουσιάσετε την πολιτική σας ταυτότητα ή και διαβατήριο, συμπληρώνοντας επίσης ειδικό έντυπο το οποίο δίδεται από τον Βιβλιοθηκονόμο της Σχολής σας.

 4. Έχασα την κάρτα βιβλιοθήκης, τι μπορώ να κάνω;

  Για να εκδώσετε νέα κάρτα βιβλιοθήκης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον βιβλιοθηκονόμο της Σχολής σας και θα σας κατευθύνει ανάλογα.

 5. Τι υλικό υπάρχει διαθέσιμο στη Βιβλιοθήκη;

  Εκτός από τα βιβλία της κύριας συλλογής που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών του Ιδρύματος, στη Βιβλιοθήκη μπορείτε να μελετήσετε επίσης: Πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εγχειρίδια) και τεύχη περιοδικών.

 6. Πως μπορώ να ερευνήσω υλικό για την εργασία μου;

  Για να ερευνήσετε υλικό για την εργασία σας, πληκτρολογήστε έναν όρο μέσα στο πεδίο της Αναζήτησης που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Για αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά του θέματος σας ή συγγραφέα, τίτλο, κ.λπ., πατήστε για Σύνθετη Αναζήτηση.

 7. Πως μπορώ να κάνω ανανέωση βιβλίων που έχω δανειστεί;

  Για να ανανεώσετε τα βιβλία που έχετε δανειστεί μπορείτε να συνδεθείτε στο προσωπικό σας προφίλ της Βιβλιοθήκης και να προβείτε σε ανανέωση των βιβλίων σας. Σε περίπτωση που η ανανέωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να επιστρέψετε τα βιβλία και να λάβετε καθοδήγηση από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Σε περιόδους εξεταστικής εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα σχετικά με τα βιβλία που έχετε δανειστεί, δεν γίνεται ανανέωση.

 8. Ποια η χρήση του υλικού που δεν δανείζεται;

  Όλα τα έντυπα που χαρακτηρίζονται πληροφοριακά (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, περιοδικά), το ίδιο και το οπτικοακουστικό υλικό προσφέρονται για μελέτη στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν κάτι είναι σημαντικό, μπορεί να φωτοτυπηθεί ένας μικρός αριθμός σελίδων στο φωτοτυπικό που βρίσκεται στο χώρο της Σχολής.

 9. Έλαβα ένα μήνυμα επιστροφής του δανεισμένου βιβλίου. Τι σημαίνει αυτό;

  Σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφεί το βιβλίο άμεσα διότι είναι εκπρόθεσμο και κάποιος άλλος το ζητά επειγόντως. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί βιβλίο που δεν είναι εκπρόθεσμο, μόνο στην σπάνια περίπτωση που το ζητάει κάποιος για την έρευνα ή τη μελέτη του και μόνο για 1-2 ημέρες, χωρίς να ακυρωθεί ο τρέχων δανεισμός.

 10. Έχασα το βιβλίο που δανείστηκα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

  Το αντικαθιστάτε με ένα ίδιο αντίτυπο, αν είναι σύγχρονο, ή με ένα σύγχρονο τίτλο ίδιου θέματος.

 11. Πώς μπορώ να βρω ένα περιοδικό ή μια βάση δεδομένων στη συλλογή της Βιβλιοθήκης;

  Έντυπα περιοδικά μπορείτε να αναζητήσετε στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων μπορείτε να αναζητήσετε μέσω στις Βάσεις Δεδομένων της Βιβλιοθήκης.

  Για τυχόν απορίες στην αναζήτηση άρθρων, περιοδικών και βιβλίων παρακαλώ συμβουλευτείτε τον Βιβλιοθηκονόμο της Σχολής.

 12. Τι είναι Λογοκλοπή;

  Ο διεθνής όρος που έχει επικρατήσει για τη λογοκλοπή είναι πλαγιαρισμός – plagiarism και προέρχεται από τη Λατινική λέξη plagiarius, δηλαδή απαγωγέας. Το φαινόμενο της λογοκλοπής αναφέρεται στη χρήση της πνευματικής εργασίας δηλαδή ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας και γενικότερα συγγραφικού έργου,  χωρίς να αναφέρεται η αντίστοιχη πηγή.

  Η λογοκλοπή είναι ένα σοβαρό ζήτημα στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου. Οποιαδήποτε στιγμή κάθε χρήστης μπορεί να αναζητήσει περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό και στη συνέχεια να το αντιγράψει και να παρουσιάσει ως δικό του, είτε αυτούσιο, είτε μερικώς παραφρασμένο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραπτώματα που παρατηρούνται στον ακαδημαϊκό χώρο και έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο ηθικές όσο και νομικές.

 13. Δωρεές

  Η Βιβλιοθήκη δέχεται να παραλάβει χρησιμοποιημένα βιβλία και περιοδικά (επιστημονικά, εγκυκλοπαίδειες, πλήρεις σειρές, κ.λπ.), εφόσον αυτά είναι σε καλή κατάσταση και συμφωνεί με την θεματολογία της Σχολής. Από αυτά εντάσσονται στη συλλογή αυτά που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης θεματολογικά, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν προς διάθεση του κοινού.

Έχετε άλλες απορίες;

  Βιβλιοθήκη της Θ.Σ.E.Κ

  Η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής – Εκκλησίας της Κύπρου είναι Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη ανθρωπιστικής κατεύθυνσης με μεγαλύτερη ειδίκευση στις θεματικές ενότητες της διδακτικής ύλης των Τμημάτων της Σχολής. Αποτελεί οργανικό μέρος και αποφασιστικό συντελεστή του έργου, της όλης λειτουργίας του Ιδρύματος, στο οποίο ανήκει.

  Διεύθυνση

  Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου
  Ισοκράτους 1-7
  Τ.Κ. 1016
  Λευκωσία – Κύπρος
  Email: Library@theo.ac.cy
  Τηλ. : +357 22443055