Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις:
  1. Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη;

    Στη Βιβλιοθήκη μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε μέλος της Ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεολογικής Σχολής (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές Erasmus, κ.λπ.).

  2. Πως μπορώ να δανειστώ βιβλία;

    Στην υποδοχή της Βιβλιοθήκης του Σπουδαστηρίου, διεκπεραιώνονται όλες οι υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού. Δηλαδή, δανεισμός, επιστροφή, ανανέωση βιβλίων, βοήθεια στην έρευνα κλπ. Για τον δανεισμό βιβλίων πρέπει να ανήκετε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου( π.χ. προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό).

    Για να εντοπίσετε τη βιβλιογραφία που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να περιηγηθείτε στον ηλεκτρονικό κατάλογο και στη συνέχεια αφού εντοπίσετε τα βιβλία στα ράφια, μπορείτε να τα δανειστείτε με τη βοήθεια του Βιβλιοθηκονόμου.

  3. Τι υλικό υπάρχει διαθέσιμο στη Βιβλιοθήκη;

    Εκτός από τα βιβλία της κύριας συλλογής που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες των προσφερόμενων Προγραμμάτων Σπουδών της Θ.Σ.Ε.Κ. στη Βιβλιοθήκη μπορείτε να μελετήσετε επίσης πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εγχειρίδια) και τεύχη περιοδικών.

  4. Πως μπορώ να ερευνήσω υλικό για την εργασία μου;

    Για να ερευνήσετε υλικό για την εργασία σας, πληκτρολογήστε έναν όρο μέσα στο πεδίο της Αναζήτησης που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Για αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά του θέματος σας ή συγγραφέα, τίτλο, κ.λπ., πατήστε για Σύνθετη Αναζήτηση.

  5. Πως μπορώ να κάνω ανανέωση βιβλίων που έχω δανειστεί;

    Για να ανανεώσετε τα βιβλία που έχετε δανειστεί μπορείτε να συνδεθείτε στο προσωπικό σας προφίλ της Βιβλιοθήκης έτσι ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στην ανανέωση των βιβλίων σας εισάγοντας το όνομα και κωδικό χρήστη που σας έχει δοθεί. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την διαδικασία ανανέωσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας δοθεί καθοδήγηση. Σε περιόδους εξεταστικής εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα στη Βιβλιοθήκη σχετικά με τα βιβλία που έχετε δανειστεί δεν θα μπορεί να γίνει ανανέωση.

  6. Ποια η χρήση του υλικού που δεν δανείζεται;

    Όλα τα έντυπα που χαρακτηρίζονται πληροφοριακά (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, περιοδικά), όπως επίσης και το οπτικοακουστικό υλικό, προσφέρονται για μελέτη στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, υπάρχει δυνατότητα αναπαραγωγής μικρού αριθμού σελίδων στο φωτοτυπικό μηχάνημα που βρίσκεται στον χώρο της Σχολής.

  7. Έλαβα ένα μήνυμα επιστροφής του δανεισμένου βιβλίου. Τι σημαίνει αυτό;

    Σε περίπτωση που λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Βιβλιοθήκη θα πρέπει να επιστρέψετε το βιβλίο άμεσα διότι είναι εκπρόθεσμο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί βιβλίο που δεν είναι εκπρόθεσμο. Αυτό γίνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις  όταν κάποιος άλλος χρήστης το έχει ζητήσει για την έρευνα ή τη μελέτη του για μόνο 1-2 ημέρες, χωρίς να ακυρωθεί ο τρέχων δανεισμός.

  8. Έχασα το βιβλίο που δανείστηκα. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

    Θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα ίδιο αντίτυπο, αν είναι σύγχρονο, ή με έναν σύγχρονο τίτλο ίδιου θέματος, εάν πρόκειται για βιβλίο που έχει εξαντληθεί.

  9. Πώς μπορώ να βρω ένα περιοδικό ή μια βάση δεδομένων στη συλλογή της Βιβλιοθήκης;

    Έντυπα περιοδικά μπορείτε να αναζητήσετε στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης Σπουδαστηρίου. Ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων μπορείτε να αναζητήσετε μέσω στις Βάσεις Δεδομένων της Βιβλιοθήκης.

    Για τυχόν απορίες στην αναζήτηση άρθρων, περιοδικών και βιβλίων παρακαλώ συμβουλευτείτε τον Βιβλιοθηκονόμο της Σχολής , δια ζώσης, επικοινωνώντας τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  10. Τι είναι Λογοκλοπή;

    Ο διεθνής όρος που έχει επικρατήσει για τη λογοκλοπή είναι πλαγιαρισμός – plagiarism και προέρχεται από τη Λατινική λέξη plagiarius, δηλαδή απαγωγέας. Το φαινόμενο της λογοκλοπής αναφέρεται στη χρήση της πνευματικής εργασίας δηλαδή ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας και γενικότερα συγγραφικού έργου,  χωρίς να αναφέρεται η αντίστοιχη πηγή.

    Η λογοκλοπή είναι ένα σοβαρό ζήτημα στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου. Οποιαδήποτε στιγμή κάθε χρήστης μπορεί να αναζητήσει περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό και στη συνέχεια να το αντιγράψει και να παρουσιάσει ως δικό του, είτε αυτούσιο, είτε μερικώς παραφρασμένο. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παραπτώματα που παρατηρούνται στον ακαδημαϊκό χώρο και έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο ηθικές όσο και νομικές.

  11. Δωρεές

    Η Βιβλιοθήκη δέχεται να παραλάβει χρησιμοποιημένα βιβλία και περιοδικά (επιστημονικά, εγκυκλοπαίδειες, πλήρεις σειρές, κ.λπ.), εφόσον αυτά είναι σε καλή κατάσταση και συμφωνεί με την θεματολογία της Σχολής. Από αυτά εντάσσονται στη συλλογή αυτά που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης θεματολογικά, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν προς διάθεση του κοινού.

Έχετε άλλες απορίες;

    Βιβλιοθήκη της Θ.Σ.E.Κ

    Η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής – Εκκλησίας της Κύπρου είναι Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη ανθρωπιστικής κατεύθυνσης με μεγαλύτερη ειδίκευση στις θεματικές ενότητες της διδακτικής ύλης των Τμημάτων της Σχολής. Αποτελεί οργανικό μέρος και αποφασιστικό συντελεστή του έργου, της όλης λειτουργίας του Ιδρύματος, στο οποίο ανήκει.

    Διεύθυνση

    Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου
    Ισοκράτους 1-7
    Τ.Κ. 1016
    Λευκωσία – Κύπρος
    Email: Library@theo.ac.cy
    Τηλ. : +357 22443055